Go Back   Alberta Outdoorsmen Forum > Main Category > Trapping Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-20-2017, 08:46 PM
jeffreys 21234 jeffreys 21234 is offline
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 400
Default Support for power ram snare

Hi questions for the guys that use power rams just started using them for first time as I just recently moved to east central sask what are diff ideas ppl use to sure the actual snare right now Iíve been using a small piece of wire wrapped around arm of ram then twisted few times around snare cable to bend it where I needs to ect problem I have is tonight I checked snares An noticed I must have twisted wire to much as had a yote in snare an snare An ram were moved length of ancor cable to tree by ram wasnít set off as it could pull outa groove in eye of the ram any idea or what other guys are using
Reply With Quote
  #2  
Old 11-21-2017, 07:48 AM
Powder monkey Powder monkey is offline
 
Join Date: Feb 2014
Location: Saskatchewan
Posts: 106
Default

Yeah a little piece of tie wire works well
Make sure it is easy to pull off the tree or the ram though.
Most times there's enough snow to support them themselves
Reply With Quote
  #3  
Old 11-21-2017, 08:36 AM
jeffreys 21234 jeffreys 21234 is offline
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 400
Default

Sorry maybe I wasnít explain properly I was lookin way to support snare off the ram ram is already mighty wired to tree
Reply With Quote
  #4  
Old 11-21-2017, 10:40 AM
goose slayer10's Avatar
goose slayer10 goose slayer10 is offline
 
Join Date: Aug 2012
Location: Lethbridge
Posts: 69
Default

I don's use them, but I'm curious why you wouldn't be able to simply add a whammy and support it with 9 gauge as with a standard snare? if you secure it on the ram side of the cam lock or loop it shouldn't effect snare functionality?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-21-2017, 10:59 AM
jeffreys 21234 jeffreys 21234 is offline
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 400
Default

Well thatís exactly wat I was thinking with the whammy maybe will hafta try a cpl that way an see how she goes
Reply With Quote
  #6  
Old 11-21-2017, 01:46 PM
HunterDave's Avatar
HunterDave HunterDave is offline
 
Join Date: Dec 2009
Location: Copperhead Road, Morinville
Posts: 16,756
Default

I don't use them either but it looks like there's wire wrapped around the cable for support in this picture.

__________________
ďThe whole problem with any issue is that fools and fanatics are always certain of their position, while wise people are full of doubt and questions.Ē Bertrand Russell
Reply With Quote
  #7  
Old 11-21-2017, 02:18 PM
rbsask rbsask is online now
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 56
Default

The rams are all we can use in sask, and I put the wire threw the hoop and attach to the back arm of the ram. Make sure there is a loop over trigger, then just twist it to your preferred loop size. Coyote should always set the ram off, only had maybe 2 small fox not trigger the ram in the last 4,5 years.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-21-2017, 03:30 PM
jeffreys 21234 jeffreys 21234 is offline
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 400
Default

Yea that was how I had it set with wire but to tight so trigger had no play for yote to set off ram maybe Iíll just hafta try the whammy or just always make sure to have some play for the trigger been a learning curve for me this yea trapping up here more in the bush then what Iím use to snaring in bald ass prairie of southern Alberta
Reply With Quote
  #9  
Old 11-21-2017, 05:01 PM
Powder monkey Powder monkey is offline
 
Join Date: Feb 2014
Location: Saskatchewan
Posts: 106
Default

Yeah just like Hunter Daves photo just make sure to leave space around the crimped nut or ferrule when you twist wire on.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-21-2017, 05:03 PM
philintheblank's Avatar
philintheblank philintheblank is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: Edmonton
Posts: 678
Default

there are several good youtube videos about setting up power snares.

ryan5911 is a great channel to use. there are a couple others that are popping up.

Trapping inc also did a power snaring episode in season 2 i believe
Reply With Quote
  #11  
Old 11-21-2017, 05:18 PM
jeffreys 21234 jeffreys 21234 is offline
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 400
Default

Yea was watching some of Ryanís vids gonna just keep more of a eye on the wire when twisting it all other ones were good when I checked was just that one thanks for all the tips an info guys appreciate it
Reply With Quote
  #12  
Old 11-21-2017, 05:23 PM
HunterDave's Avatar
HunterDave HunterDave is offline
 
Join Date: Dec 2009
Location: Copperhead Road, Morinville
Posts: 16,756
Default

Do you have to use power rams in northern SK now?
__________________
ďThe whole problem with any issue is that fools and fanatics are always certain of their position, while wise people are full of doubt and questions.Ē Bertrand Russell
Reply With Quote
  #13  
Old 11-21-2017, 06:33 PM
TrapperMike TrapperMike is offline
 
Join Date: Feb 2013
Location: Alix
Posts: 171
Default

I put the support wire on the snare by wrapping around snare starting between the eye and the nut. Make sure you go over the middle of the nut and leave enough space so it will sit in notch. Keep wrapping around wire and stop when you have a perfect loop. I do up hundreds of these before season while watching tv. I remove the wire off the used snare and put it on a new snare, ready to go. I find that by using these I can set the ram and be on my way in minutes.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-22-2017, 05:55 AM
jeffreys 21234 jeffreys 21234 is offline
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 400
Default

Watched a lot of videos and figured out what I was doig wrong when I go cheak going to adjust a few An really like the idea of pre wiren them An time saved in the area the better in my opinion thanks for all the info guys really appreciate it hope you guys all having a good season so far
Reply With Quote
  #15  
Old 11-23-2017, 02:02 PM
kingrat kingrat is online now
 
Join Date: May 2014
Location: prince albert
Posts: 692
Default

Quote:
Originally Posted by HunterDave View Post
Do you have to use power rams in northern SK now?
No rtl can still use free hanging
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.